Skip to main content

Haal bij ons jouw

Motor rijbewijs

Ben jij op zoek naar het ultieme gevoel van vrijheid? Wil je kunnen toeren door de bossen, over binnenwegen en files voorbijrijden? Dan is het motorrijbewijs echt iets voor jou! VSL Verkeerseducatie biedt verschillende motor categorieën aan, haalbaar vanaf diverse leeftijden: vanaf 20 jaar kun je al deelnemen aan Motor A2 en vanaf 24 jaar voor Motor A, of vanaf 21 jaar met Code 80 (2 jaar).

Ben jij een echte motormuis?

Lijkt motorrijden je te gek maar weet je niet zeker of het wat voor jou is? Schrijf je geheel vrijblijvend in voor een Try the Bike. Tijdens deze proefles volg je de eerste anderhalf uur van ons motorrijles programma en maak je kennis met de verschillende aspecten van het motorrijden. Op deze manier krijg je een goede indruk van het motorrijden, de vereisten voor de verschillende te behalen CBR examens en onze manier van lesgeven. Een Try the Bike is tevens met twee personen tegelijk mogelijk of leuk om cadeau te geven!

Een voorwaarde voor de Try the Bike is dat je minimaal 19 jaar oud bent en in het bezit bent van een autorijbewijs (B) of een geldig theorie-certificaat voor de motor (A). Ervaring is echter niet nodig en je kunt kosteloos gebruik maken van onze motoruitrusting. Voor je eigen veiligheid is het dragen van stevige en enkel bedekkende schoenen een vereiste.

Try the Bike

50,-

proefles motor, 1,5 uur inclusief motoruitrusting

Aanmelden

Onze pakketten

Wil je eerst kijken of motorrijden iets voor jou is? Start dan met een Try the Bike. Aan de hand van de gereden Try the Bike, kan een van onze instructeurs een advies uit brengen voor een van de te kiezen pakketten.

Pakket A

Lekker snel

860,-

Inclusief btw

 • 10 rijlessen (60 min.)
 • één AVB & één AVD examen
 • inclusief onze motoruitrusting
Kies pakket A

Pakket B

Meest gekozen

1.105,-

Inclusief btw

 • 15 rijlessen (60 min.)
 • één AVB & één AVD examen
 • inclusief onze motoruitrusting
Kies pakket B

Pakket C

Zeker weten

1.350,-

Inclusief btw

 • 20 rijlessen (60 min.)
 • één AVB & één AVD examen
 • inclusief onze motoruitrusting
Kies pakket C

Mag ik mijn motorrijbewijs halen?

Bij VSL Verkeerseducatie bieden we rijopleidingen aan voor twee soorten motorrijbewijzen, te weten motor A2 en motor A. Het verschil tussen deze twee? Bij motor A2 mag je een middelzware motor tot maximaal 35 KW besturen. Bij motor A is hier geen beperking in. Bekijk hieronder per soort rijbewijs welke past bij jouw situatie.

Motor A2 – middelzware motor, maximaal 35 KW

Voor de middelzware motor mag je rijlessen volgen vanaf het moment dat je 20 jaar oud bent, in het bezit bent van je autorijbewijs (B) of theorie-certificaat (A). Vanaf het moment dat je 20 jaar oud bent mag je praktijkexamen doen bij het CBR. Om het A2 rijbewijs te behalen dien je een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

Ben je al in het bezit van het A1 rijbewijs? Dan kun je na minimaal twee jaar en vanaf het moment dat je 19 jaar oud bent overstappen naar de Motor A2, hiervoor dien je allen het praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

Motor A – onbeperkt vermogen

De minimumleeftijd voor het volgen van rijlessen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar oud. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk voor twee jaar *Code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met Code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Vanaf 24 jaar oud mag je direct opgaan voor het A rijbewijs (onbeperkt vermogen). Voor het A rijbewijs dien je een theorie-examen, een praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Ben je minimaal 2 jaar in het bezit van het A2-rijbewijs? Dan mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A).

*Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A rijbewijs of als je voor die tijd 24 jaar oud wordt. Als je voor het behalen van je A rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt Code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, dien je wel een nieuw rijbewijspasje aan te vragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt Code 80 pas als je 24 jaar oud bent.

Motorrijles in Doetinchem

Dit komt erbij kijken. Het draait om de juiste motor(iek).

Theorie examen

Voordat je het examen verkeersdeelneming mag afleggen, dien je in het bezit te zijn van een theorie-certificaat voor de categorie motor (A). In het theorie-examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Het theorie-examen duurt 30 minuten en bestaat uit 50 vragen, hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden.

Praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB)

Het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) mag je afleggen op het moment dat je in het bezit bent van het theorie-certificaat voor de categorie motor (A) of wanneer je beschikt over een geldig autorijbewijs (B) of een A1 of A2 motorrijbewijs dat is afgegeven in Nederland; of een ander geldig EU- of EER-land.

Het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 7 oefeningen

op het examenterrein. De examinator kijkt of je de motor beheerst bij hoge en lage snelheden en of je goed kunt remmen. De 7 oefeningen zijn verdeeld over 4 clusters. Uit ieder cluster is 1 oefening verplicht en daarnaast kiest de examinator nog 3 oefeningen. Je mag iedere oefening met een onvoldoende resultaat één keer herkansen. Om het examen te behalen, dien je minimaal 5 van de 7 oefeningen correct uit te voeren en in de clusters 2 tot en met 4 moet er minimaal 1 oefening voldoende zijn uitgevoerd.

Clusters

Cluster 1
Achteruit parkeren (verplicht)

Cluster 2
Langzame slalom (verplicht)
Wegrijden uit parkeervak
Denkbeeldige acht
Stapvoets rechtdoor rijden
Halve draai

Cluster 3
Uitwijkoefening (verplicht)
Snelle slalom
Vertragingsoefening

Cluster 4
Noodstop (verplicht)
Precisiestop
Stopproef

Praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD)

Om het motorexamen verkeersdeelneming af te leggen, dien je in de afgelopen anderhalf jaar geslaagd te zijn voor het theorie-examen in de categorie motor en moet het motorexamen verkeersdeelneming in het afgelopen jaar voldoende zijn afgerond.

Als voorbereiding op de examenrit stelt de examinator een aantal vragen over de motor, bijvoorbeeld over het controleren van de remmen of de banden. De examenrit duurt circa 35 minuten. Hierbij kijkt de examinator of je veilig en zelfstandig rijdt en wordt er onder andere gelet op:

 • De beheersing van de motor in het verkeer,
 • Het toepassen van verkeersregels,
 • Kijkgedrag,
 • Plaats op de weg.
Motor rijbewijs halen in Doetinchem

Losse tarieven

Motorrijles

60 minuten
€ 50,-

Theorie-examen

€ 48,-

Praktijkexamen (AVB)

voertuigbeheersing
€ 170,-

Praktijkexamen (AVD)

verkeersdeelneming
€ 260,-

Kosteloos annuleren van rijlesuren is mogelijk tot 48 uur voorafgaand aan de geplande (proef)rijles. Het is niet mogelijk om examens (kosteloos) te annuleren.

Motorrijbewijs halen?

Meld je dan nu aan!

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding voor je aanhangerrijbewijs eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Hoe lang is mijn theorie-certificaat geldig?

Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?

Het aantal benodigde rijlessen is per persoon verschillend. Het exacte aantal benodigde rijlesuren is ook voor een instructeur of instructrice lastig te bepalen maar op basis van zijn of haar ervaring kan er tijdens een eventuele proefles een goede inschatting gemaakt worden voor een advies.

Ben ik wel goed verzekerd tijdens de rijlessen?

Wij hebben een speciale verzekeringspolis afgesloten bij Univé. Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing kunnen zijn.

Heb ik een vaste instructeur?

Ja, in principe volg je gedurende je rijopleiding al je rijlessen bij een vaste instructeur. Bevalt dit niet? Dan kun je uiteraard overstappen naar een andere instructeur.

Wat is het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie?

Het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie is 9703K2. Het rijschoolnummer kun je onder andere nodig hebben tijdens het verlenen van de machtigingen voor het theorie-examen en de praktijkexamens.

Wat is PlanGo?

PlanGo is het systeem welke wij gebruiken voor het inplannen van rijlessen, het bijhouden van leskaarten en leerlingoverzichten. Onze leerlingen krijgen inloggegevens voor de LeerlingApp, waarin zij hun lessenoverzicht, leskaart en tegoeden te allen tijde terug kunnen vinden.

Wat is een gezondheidsverklaring bij het CBR?

Door middel van het invullen van een gezondheidsverklaring in Mijn CBR beoordeelt het CBR of u gezond genoeg bent om een rijbewijs te halen. Vul de gezondheidsverklaring meteen in aan het begin van je rijopleiding, soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR.

Waarom moet ik de rijschool machtigen?

Voordat wij een theorie-examen of praktijkexamen mogen reserveren, dien jij daar eerst toestemming voor te geven en dit doe je middels het verlenen van een machtiging. De machtigingen kan je verlenen in Mijn CBR, door in te loggen met je DigiD.

Kan ik mijn rijopleiding in termijnen betalen?

Dit kan zeker! Wij kijken graag met je mee hoe jij je rijopleiding wil betalen.

Ik ben plotseling verhinderd voor een geplande rijles, wat nu?

Bel, Whatsapp of mail zo snel mogelijk naar jouw instructeur of de rijschool. Het annuleren of verplaatsen van jouw rijles kan kosteloos tot 48 uur voor de geplande rijles. Mocht je binnen die tijd de rijles annuleren, dan zal de rijles helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring kunt overleggen, dan wordt de rijles uiteraard niet doorbelast.

Zijn er vereisten voor de kleding die ik op de motor draag?

Je bent verplicht om een goedgekeurde helm te dragen en handschoenen die naast de hand ook zoveel mogelijk het polsgewricht bedekken, deze hebben wij voor je te leen. Het dragen van stevige kleding is tevens een vereiste, hierbij dient de jas het gehele bovenlichaam en de armen te bedekken en de broek de benen, ook dit hebben wij voor je te leen. Voor je eigen veiligheid dien je hoge schoenen of laarzen te dragen welke de enkel bedekken.