Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen bij het CBR.
Jouw vraag beantwoord
Veelgestelde vragen over het autorijbewijs
Hoe oud moet ik zijn voor het volgen van autorijlessen?
Vanaf 16,5 jaar mag je autorijlessen volgen.
Mag ik rijlessen volgen zonder dat ik in het bezit ben van een theorie-certificaat?
Ja, dit mag. We adviseren je wel om al aan het begin van je rijopleiding het theorie-certificaat te behalen. Dit vormt een goede basis voor de autorijlessen.
Hoe lang is mijn theorie-certificaat geldig?
Het theorie-certificaat is 1,5 jaar geldig.
Hoe oud moet ik zijn voor een tussentijdse toets of praktijkexamen?
Vanaf 16,5 jaar mag een tussentijdse toets afleggen. Vanaf 17-jarige leeftijd mag je praktijkexamen doen bij het CBR.
Wat houdt 2toDrive in?
Slaag je op 17-jarige leeftijd voor je autorijbewijs? Tot je 18e verjaardag mag je alleen in Nederland autorijden met een coach, dit noemen we begeleid rijden of 2toDrive. Hiervoor dien je tezamen met je rijbewijs een begeleiderspas bij je te hebben. Vraag jouw gewenste coaches om zich voorafgaand aan jouw praktijkexamen aan te melden, waarna jij de begeleiderspas kan aanvragen. Let op: je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen, de gemeente zal controleren of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd.
Hoeveel rijlessen heb ik nodig?
Het aantal benodigde rijlessen is per persoon verschillend. Het exacte aantal benodigde rijlesuren is ook voor een instructeur of instructrice lastig te bepalen maar op basis van zijn of haar ervaring kan er tijdens een proefles een goede inschatting gemaakt worden voor een advies. Volgens onderzoek van het CBR ligt het gemiddeld aantal benodigde rijlesuren op 43, bij VSL Verkeerseducatie is dit gemiddelde lager.
Ben ik wel goed verzekerd tijdens de rijlessen?
Wij hebben een speciale verzekeringspolis afgesloten bij Univé. Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing kunnen zijn.
Heb ik een vaste instructeur?
Ja, in principe volg je gedurende je rijopleiding al je rijlessen bij een vaste instructeur. Bevalt dit niet? Dan kun je uiteraard overstappen naar een andere instructeur.
Wat is het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie?
Het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie is 9703K2. Het rijschoolnummer kun je onder andere nodig hebben tijdens het verlenen van de machtigingen voor het theorie-examen, de tussentijdse toets en het praktijkexamen.
Wat is PlanGo?
PlanGo is het systeem welke wij gebruiken voor het inplannen van rijlessen, het bijhouden van leskaarten en leerlingoverzichten. Onze leerlingen krijgen inloggegevens voor de LeerlingApp, waarin zij hun lessenoverzicht, leskaart en tegoeden te allen tijde terug kunnen vinden.
Wat is een gezondheidsverklaring bij het CBR?
Door middel van het invullen van een gezondheidsverklaring in Mijn CBR beoordeelt het CBR of u gezond genoeg bent om een rijbewijs te halen. Vul de gezondheidsverklaring meteen in aan het begin van je rijopleiding, soms moet je namelijk naar een medisch specialist en/of een rijtest doen bij het CBR.
Waarom moet ik de rijschool machtigen?
Voordat wij een theorie-examen, tussentijdse toets of praktijkexamen mogen reserveren, dien jij daar eerst toestemming voor te geven en dit doe je middels het verlenen van een machtiging. De machtigingen kan je verlenen in Mijn CBR, door in te loggen met je DigiD.
Wat houdt een tussentijdse toets in?
De tussentijdse toets is een proefexamen bij het CBR, die wordt afgenomen door een examinator. Zo ervaar je hoe het echte rijexamen voor de auto gaat, wen je alvast aan de examensituatie en zal dit hopelijk voor minder spanningen zorgen tijdens het praktijkexamen. Na afloop van de tussentijdse toets krijg je adviezen mee van de examinator, je weet dan waar je nog aan moeten werken om te slagen tijdens je praktijkexamen. Als je de bijzondere verrichtingen tijdens de tussentijdse toets zelfstandig en veilig kan uitvoeren, ontvang je hiervoor eenmalig vrijstelling waardoor je de bijzondere verrichtingen niet meer hoeft uit te voeren tijdens je praktijkexamen. Het slagingspercentage na een tussentijdse toets ligt rond de 60%, terwijl dit zonder de tussentijdse toets een stuk lager ligt, namelijk 47%.
Wanneer kan ik op praktijkexamen?
Heb je alle stappen van de rijopleiding doorlopen en vindt jouw instructeur dat je er klaar voor bent? Dan mag je rijexamen gaan doen. De instructeur kijkt vroegtijdig samen met jou naar het meest geschikte moment en houdt hierbij rekening met de wachttijden van het CBR om het rijexamen te doen.
Hoe gaan jullie om met de lange wachttijden bij het CBR?
De instructeurs houden het niveau van de kandidaten nauwlettend in de gaten en proberen zodra hij of zij in het bezit is van een theorie-certificaat een planning te maken voor het aanvragen van een tussentijdse toets en/of het praktijkexamen. Aangezien hiermee een paar maanden in het voren wordt gepland is er vrijwel altijd de juiste beschikbaarheid en hebben we de mogelijkheden om eventueel onderling te wisselen zodra een planning niet haalbaar blijkt.
Ik heb moeite met leren, faalangst, autisme of ADHD, kan ik hiermee bij jullie terecht?
VSL Verkeerseducatie is er voor iedereen. Onze instructeurs zijn speciaal opgeleid om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden.
Mag ik met mijn autorijbewijs op een bromfiets rijden?
Ja, dat mag. Als jij je autorijbewijs haalt dan krijg je automatisch ook je bromfietsrijbewijs.
Kan ik mijn rijopleiding in termijnen betalen?
Dit kan zeker! Wij kijken graag met je mee hoe jij je rijopleiding wil betalen.
Ik ben plotseling verhinderd voor een geplande rijles, wat nu?
Bel, Whatsapp of mail zo snel mogelijk naar jouw instructeur of de rijschool. Het annuleren of verplaatsen van jouw rijles kan kosteloos tot 48 uur voor de geplande rijles. Mocht je binnen die tijd de rijles annuleren, dan zal de rijles helaas doorberekend worden. Als je bij ziekte een doktersverklaring kunt overleggen, dan wordt de rijles uiteraard niet doorbelast.
Is je vraag hier niet beantwoord? Neem contact met ons op! We helpen je graag.
Weet je genoeg om te beginnen? Vraag een gratis proefles aan of meld je aan.