Skip to main content

Haal bij ons jouw

Vrachtwagen rijbewijs

Ga je met een motorvoertuig van meer dan 3.500 kg op pad of wil je graag werken in een kantoor op wielen, reizend door het binnen- of buitenland? Met de vrachtauto beroepsopleiding bij VSL Verkeerseducatie ben je goed voorbereid op de nationale en internationale wegen. Sinds 2022 rijdt VSL Verkeerseducatie met een supermoderne Volvo FH 460PK vrachtauto.

VSL Verkeerseducatie heeft vanaf 1 juli 2022 de volledige bedrijfsactiviteiten voortgezet van Verkeersschool Anneveldt uit Doetinchem.

Start met een intake les
Geslaagd voor vrachtwagen rijbewijs

Vrachtwagen rijopleiding bij VSL

VSL Verkeerseducatie biedt beroepsopleidingen aan voor de vrachtauto (C), vrachtauto met aanhanger (CE) en een langere en zwaardere vrachtautocombinatie (LZV). Wanneer je beroepsmatig wilt chauffeuren dien je de vrachtauto beroepsopleiding te volgen in combinatie met Code 95. VSL Verkeerseducatie biedt naast praktijklessen ook theorielessen aan.

Leer ons kennen

De voordelen van opleiden bij VSL

De modernste voertuigen (Euro 6)
Sinds 2022 rijdt VSL Verkeerseducatie met een supermoderne Volvo FH 460PK vrachtauto.
SOOB subsidie mogelijk
Bij VSL Verkeerseducatie is het mogelijk om een subsidie te ontvangen voor het volgen van beroepsopleidingen.
Gecertificeerde opleider Transport & Logistiek (STL)
VSL Verkeerseducatie is sinds 2022 door STL gecertificeerd opleider Transport & Logistiek.
Klassikale theoriecursus
VSL Verkeerseducatie biedt klassikale theorielessen aan voor het behalen van de theorie voor het vrachtwagen rijbewijs.

Onze pakketten

Pakket C

Light

1.275,-

exclusief btw

Ideaal pakket voor bestuurders die een C1 rijbewijs nodig hebben, met het voordeel van het groot (C) rijbewijs. Kandidaten dienen rijervaring te hebben met het besturen van grote voertuigen. *Intake les verplicht. 

 • 10 rijlesuren
 • theoriepakket en één theorie-examen module 1-C
 • 1 praktijkexamen categorie C
Aanmelden

Pakket C

Medium

1.625,-

exclusief btw

Ideaal pakket voor bestuurders die een C1 rijbewijs nodig hebben, met het voordeel van het groot (C) rijbewijs. Kandidaten dienen bij voorkeur enige rijervaring te hebben met het besturen van grote voertuigen. *Intake les verplicht. 

 • 15 rijlesuren
 • theoriepakket en één theorie-examen module 1-C
 • 1 praktijkexamen categorie C
Aanmelden

Pakket C

Large

1.995,-

exclusief btw

Ideaal uitgebreid pakket voor de aankomende beroepschauffeur, het code 95 pakket dient additioneel te worden toegevoegd. Kandidaten hoeven geen rijervaring te hebben met het besturen van grote voertuigen. *Intake les niet verplicht. 

 • 20 rijlesuren
 • theoriepakket en één theorie-examen module 1-C
 • 1 praktijkexamen categorie C
Aanmelden

Pakket C

Aanvulling Code95

995,-

exclusief btw

Als u beroepschauffeur wilt worden, dient de code 95 (basiskwalificatie) behaald te worden. Nadat u bent geslaagd, kunt u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven. Deze code is vijf jaar geldig, hierna kunt u verlengen door nascholingen te volgen.

 • theoriepakket en één theorie-examen module 2-C en één theorie-examen module 3-C
 • VPTC – praktische toets
 • VPBC – toets besloten terrein
Aanmelden

Vakbekwaamheid van een chauffeur; inladen en wegwezen

Voor het behalen van een vrachtwagenrijbewijs geldt dat je in elk geval in het bezit moet zijn van een autorijbewijs (B). Met het vrachtauto C-rijbewijs mag je enkel privé voertuigen besturen en is de minimumleeftijd 21 jaar oud. Hiervoor leg je een theorie-examen en een praktijkexamen af.

Toekomstige beroepschauffeurs dienen de vrachtauto rijopleiding mét Code 95 te voltooien en hiervoor is de minimumleeftijd 18 jaar oud. Naast de reguliere examens dien je twee extra theorie-examens te voltooien en neem je ook deel aan twee praktijktoetsen.

Twijfel je of je in het bezit moet zijn van Code 95? Met de Regelhulp Code 95 zie je snel of je vrijstelling voor Code 95 hebt.

Voorbeelden

 • Als je het rijbewijs C alleen privé wilt gebruiken, doe je het theorie-examen RVM1-C en het praktijkexamen C.
 • Als je het rijbewijs C voor jouw werk wilt gebruiken, bijvoorbeeld als beroepschauffeur, heb je code 95 nodig. Dan doe je de theorie-examens RVM1-C, VM2-C en VM3-C, de praktische toetsen en het praktijkexamen.

In de nieuwe examenstructuur moet het examen RVM1-C1 of RVM1-C als eerste behaald worden. Daarna kun je pas de theorie-examens voor de vakbekwaamheid (VM2-C of VM3-C) reserveren. De volgorde waarin je de theorie-examens voor de vakbekwaamheid doet, maakt niet uit. De kennis uit de eerste module heb je nodig als basis voor de theorie-examens voor de vakbekwaamheid.

Als je het examen RVM1-C1 of RVM1-C hebt behaald, kun je direct het praktijkexamen doen. Het behalen van het examen RVM1-C1 of RVM1-C is niet verplicht voor deelname aan de praktijktoetsen

Vrachtwagen rijbewijs met Code95

Genoeg gelezen?

Start met een intake les!

In een paar stappen op weg naar een geslaagd resultaat

Gezondheidsverklaring & Medische keuring

Wil jij jouw C, rijbewijs halen óf verlengen? Dan is het noodzakelijk dat je elke vijf jaar kunt aantonen dat je gezond genoeg bent om te rijden. Het CBR beoordeelt dit met de Gezondheidsverklaring, de verplichte keuring bij de bedrijfs- of Arboarts (en indien nodig het rapport van de specialist).

Met jouw DigiD kun je inloggen op Mijn CBR, waar je de gezondheidsverklaring kunt invullen.

Vervolgens ontvang je van het CBR formulieren voor de bedrijfs- of Arboarts en eventuele verwijzingen naar specialisten. VSL Verkeerseducatie verwijst haar leerlingen belangeloos naar de Rijbewijs Keuringsarts.

De arts en eventuele specialisten vullen de benodigde formulieren in en sturen deze retour naar het CBR, waarna zij de beoordeling verrichten.

Via het CBR ontvang je het besluit over jouw gezondheidsverklaring.

Theorie-examen | Rijbewijs en Vakbekwaamheid module 1-C 

Het module 1-C theorie-examen is verplicht voor kandidaten met én zonder Code 95. Het theorie-examen duurt 80 minuten en bestaat uit 65 vragen. In dit examen krijg je vragen over:

 • Verkeer
 • Techniek
 • Lading
 • Wetgeving (Administratie)

Je bent geslaagd zodra je 52 vragen of meer goed hebt beantwoord. Je krijgt de uitslag na afloop van het theorie-examen direct op je scherm. De uitslag is 2 jaar geldig.

Theorie-examen | Vakbekwaamheid module 2-C 

Het module 2-C theorie-examen is verplicht voor kandidaten met Code 95 en kan enkel afgelegd worden zodra het module 1-C theorie-examen reeds behaald is. Het theorie-examen duurt 90 minuten en bestaat uit 65 vragen. In dit examen krijg je vragen over:

 • Voertuigkennis en optimaal gebruik voertuig
 • Basiskennis voertuigtechniek
 • Taak van de chauffeur bij onderhoud en storingen
 • Elektronische en mechanische systemen
 • Lading en lading zekeren

Je bent geslaagd zodra je 52 vragen of meer goed hebt beantwoord. Je krijgt de uitslag na afloop van het theorie-examen direct op je scherm. De uitslag is 2 jaar geldig.

Theorie-examen | Vakbekwaamheid module 3-C 

Het module 3-C theorie-examen is verplicht voor kandidaten met Code 95 en kan enkel afgelegd worden zodra het module 1-C theorie-examen reeds behaald is. Het theorie-examen duurt 90 minuten en bestaat uit 65 vragen. In dit examen krijg je vragen over;

 • Wetgeving – Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit en tachograaf
 • Wetgeving – documenten
 • Veiligheid en gezondheid
 • Branche en bedrijf

Je bent geslaagd zodra je 52 vragen of meer goed hebt beantwoord. Je krijgt de uitslag na afloop van het theorie-examen direct op je scherm. De uitslag is 2 jaar geldig.

Praktische toets

De praktische toets is een verplicht onderdeel voor het behalen van jouw vrachtwagenrijbewijs met Code 95. Voorafgaand aan de praktische toets word je voorbereid op de onderdelen die getoetst kunnen worden:

 • het laden, stuwen, vastzetten en lossen van lading
 • voorkomen van criminaliteit en illegaliteit
 • voorkomen van fysieke risico’s
 • invullen van een Europees schadeformulier
 • maatregelen bij noodsituaties
 • maatregelen bij gladheid en storingen

De praktische toets wordt door VSL Verkeerseducatie afgenomen en duurt 60 minuten. Door het gooien van een dobbelsteen wordt de ladingcombinatie / laadbrief bepaald. Het gegooide cijfer bepaalt ook welke vragenset wordt gebruikt. De kandidaat start met ‘Fase 1: de voorbereiding op de rit’. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod die relevant zijn voordat de chauffeur de weg op gaat. Als het voertuig geladen is, start ‘Fase 2: Onderweg’. Tijdens deze fase worden er vragen gesteld over wat een chauffeur onderweg tegen kan komen en zal een deel van de lading gelost moeten worden. De toets eindigt met ‘Fase 3: Eindbestemming’. Daar wordt de rest van de lading gelost en sluit de chauffeur het voertuig af.

Na afloop van de Praktische toets ontvang je direct de uitslag en deze is 2 jaar geldig.

Toets Besloten Terrein

De Toets besloten terrein is een verplicht onderdeel voor het behalen van jouw vrachtautorijbewijs met code 95. Tijdens de toets besloten terrein moeten een aantal manoeuvres binnen bepaalde afmetingen en tijden worden uitgevoerd. Voor aanvang van de Toets Besloten Terrein krijg je de mogelijkheid om te oefenen, waarna de examinering zal plaatsvinden door VSL Verkeerseducatie. De Toets besloten terrein duurt 30 minuten en bestaat uit 11 scenario’s, hierbij word je onder andere getoetst op:

 • voertuigcontrole
 • manoeuvreren

Na afloop van de Toets besloten terrein ontvang je direct de uitslag en deze is 2 jaar geldig.

Examen Vrachtauto C praktijk

Het praktijkexamen voor het vrachtautorijbewijs duurt 85 minuten en bestaat uit verschillende opdrachten. Het praktijkexamen C begint met de voorbereiding en controle van het voertuig en de papieren. Daarna ga je rijden binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het examen moet je aantonen het voertuig in alle facetten onder uiteenlopende omstandigheden te beheersen. Bijzondere verrichtingen, zoals een bocht achteruit rijden en keren door middel van steken dien je beheerst uit te voeren. Een navigatie opdracht, zonder aanwijzing van de examinator rijd je een deel van het examen jouw eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar je heen rijdt.

Wat word je op getoetst?

 • rijklaar controle
 • professioneel rijgedrag
 • verkeergedrag tijdens de rit
 • bijzondere verrichtingen
 • voertuigbeheersing richtlijn
 • ergonomie en veiligheid

Na het praktijkexamen ontvang je direct de uitslag en deze is 3 jaar geldig.

Geslaagd!

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je praktijkexamen van de vrachtauto. De dag na je rijexamen kun je het rijbewijs persoonlijk aanvragen bij jouw gemeente. Het rijbewijs ligt meestal 5 werkdagen na de aanvraag voor je klaar.

Lijkt dat je wel wat?

Meld je aan voor een intake les

Begeleiding door instructeurs uit de praktijk: neem het stuur in eigen handen

Onze rij-instructeurs zijn ervaren in alle disciplines van het chauffeursvak en hebben de nodige kennis op zak om toekomstige chauffeurs de kneepjes van het vak bij te brengen. Wil jij ervaren of het groot rijbewijs iets voor jou is? Plan een vrijblijvende proefles in en ervaar de eerste anderhalf uur van onze rijopleiding. Tijdens de proefles zul jij je bewust worden van de grootte en zwaarte van het voertuig en zul je geïnformeerd worden over de te doorlopen stappen om het vrachtauto-rijbewijs te behalen.

Wij overladen je met kennis en ervaring

VSL Verkeerseducatie hanteert een transparante prijscalculatie: zo zijn onze lesprijzen altijd gebaseerd op 60 minuten en is de proefles voorafgaand aan de rijopleiding zelfs gratis, zodra de rijopleiding bij ons wordt gecontinueerd.

Vrachtwagen rijbewijs

Losse tarieven

Intake les

€ 95,-

Rijles C

60 minuten
€ 75,-

CBR praktijkexamen C

90 minuten
€ 261,55

Dienstverlening tijdens het CBR praktijkexamen C

€ 112,50

Genoemde prijzen zijn exclusief 21% b.t.w. | prijswijzigingen voorbehouden
Vraag ons naar de SOOB-subsidie mogelijkheden want VSL is STL gecertificeerd.

Is het voor jou moeilijk om jouw vrachtwagenrijbewijs te bekostigen? Kijk bij ons naar de mogelijkheden voor het ontvangen van een subsidie.

De komende jaren zijn er in de sector transport en logistiek goed opgeleide medewerkers nodig. SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector, stimuleert het volgen van opleidingen en trainingen door huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Dit doet SOOB door het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) verzorgt de uitvoering van deze activiteiten. STL is actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek en is opgericht door en voor de sector, om te zorgen voor meer instroom en minder uitstroom.

SOOB-subsidie is beschikbaar voor opleidingen die uitgevoerd worden door opleiders met het certificaat ‘Gecertificeerd Opleider Transport & Logistiek’, VSL Verkeerseducatie heeft dit certificaat verkregen. Bij VSL Verkeerseducatie kun je dus als door- of zij instromer gesubsidieerd terecht voor het behalen van de basiskwalificaties voor het vrachtwagenrijbewijs.

Vrachtwagen rijbewijs halen in de Achterhoek

Veelgestelde vragen

Zit er subsidie op deze rijopleiding?

Doordat VSL Verkeerseducatie door STL verkozen is tot ‘Gecertificeerd Opleider Transport & Logistiek’, zijn er mogelijkheden om middels een SOOB-subsidie je vrachtwagenrijbewijs te behalen.

In wat voor een vrachtauto ga ik de rijopleiding volgen?

Sinds 2022 rijdt VSL Verkeerseducatie met een supermoderne Volvo FH 460PK vrachtauto.

Zijn er bij jullie ook mogelijkheden om middels extra begeleiding de theorie te behalen?

Bij VSL Verkeerseducatie ontvang je (indien gewenst) een theoriepakket waarmee je thuis uitgebreid aan de slag kunt. Wens je extra ondersteuning? Dan kunnen er in overleg mogelijkheden gecreëerd worden voor klassikale theorielessen.

Wat houdt Code 95 in en wat moet ik daarvoor doen?

Het Code 95 vakbekwaamheidscertificaat is de huidige benaming voor het ‘oude’ chauffeursdiploma. Dit betekent dat wanneer je beroepsmatig aan de slag gaat, je verplicht bent om alle onderdelen van de vakbekwaamheid te doorlopen. De vakbekwaamheid onderdelen bestaan uit drie theoretische examens, twee toetsen en een praktijkexamen. Wanneer je alle onderdelen voldoende afrondt, ben je voor een periode van 5 jaar in het bezit van Code 95. Om de Code 95 te behouden, dien je iedere 5 jaar een nascholing te volgen. VSL Verkeerseducatie voorziet in deze Code 95 nascholingen. Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Ik moet gekeurd worden? Hoe gaat dit in zijn werk?

Een medische keuring voor het vrachtauto rijbewijs is verplicht. Dit kun je regelen door met je DigiD in te loggen op Mijn CBR en hier de gezondheidsverklaring in te vullen. Deze gezondheidsverklaring zal je doorverwijzen naar een bedrijfs- of Arboarts en eventuele specialisten.

Tip: Laat je je keuren voor C? Vink dan ook CE aan op de gezondheidsverklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden.

Waar is de opstaplocatie voor de vrachtauto rijlessen?

De theorie- en praktijklessen worden aangeboden vanaf de Hanzestraat 6 in Doetinchem.

Bieden jullie baangarantie aan?

Ja, wij kunnen baangarantie aanbieden. Wij hebben goed contact met diverse transportbedrijven in de buurt en kunnen jou hierbij begeleiden.

Hoeveel rijlesuren heb ik nodig?

Uit onze ervaring blijkt dat 20 rijlesuren gemiddeld voldoende zijn om in één keer te kunnen slagen. Na de proefles geeft de instructeur aan of dit voldoende is, of dat het meer of minder uur worden. Zo heb je uiteindelijk een op maat gemaakte opleiding.

Ben ik wel goed verzekerd tijdens de rijlessen?

Wij hebben een speciale verzekeringspolis afgesloten bij Univé. Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing kunnen zijn.

Wat is het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie?

Het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie is 9703K2. Het rijschoolnummer kun je onder andere nodig hebben tijdens het verlenen van de machtigingen voor het theorie-examen, de tussentijdse toets en het praktijkexamen.

Waarom moet ik de rijschool machtigen?

Voordat wij een praktijkexamen mogen reserveren, dien jij daar eerst toestemming voor te geven en dit doe je middels het verlenen van een machtiging. De machtigingen kan je verlenen in Mijn CBR, door in te loggen met je DigiD.