Skip to main content

Haal bij ons jouw

Vrachtwagen met aanhanger rijbewijs

Wil jij de aanhanger achter jouw vrachtwagen koppelen? Met een CE rijbewijs ben jij breder inzetbaar en kan je meer lading vervoeren. Een vrachtauto met aanhanger rijbewijs is verplicht zodra je met een aanhanger of oplegger gaat rijden die zwaarder is 750 kilo. Voor het volgen van rijlessen voor de vrachtauto met aanhanger (CE) dien je in het bezit te zijn van het vrachtauto rijbewijs (C).

Start met een Intake les
Vrachtwagen met aanhanger rijbewijs

Koppel de E aan de C

Chauffeurs die met de combinatie vrachtwagen met aanhanger of trekker met oplegger willen rijden, moeten naast de Code95 ook het rijbewijs CE halen. Je moet uiteraard eerst in het bezit zijn van een rijbewijs C voordat je aan CE deel mag nemen. Je hoeft enkel een medische keuring en het praktijkexamen CE af te leggen. De opleiding wordt in overleg ingepland en je wordt door onze instructeurs optimaal voorbereidt op de examens.

Leer ons kennen

De voordelen van opleiden bij VSL

De modernste voertuigen (Euro 6)
Sinds 2022 rijdt VSL Verkeerseducatie met een supermoderne Volvo FH 460PK vrachtauto.
SOOB subsidie mogelijk
Bij VSL Verkeerseducatie is het mogelijk om een subsidie te ontvangen voor het volgen van beroepsopleidingen.
Gecertificeerde opleider Transport & Logistiek (STL)
VSL Verkeerseducatie is sinds 2022 door STL gecertificeerd opleider Transport & Logistiek.
Klassikale theoriecursus
VSL Verkeerseducatie biedt klassikale theorielessen aan voor het behalen van de theorie voor het vrachtwagen rijbewijs.

Rijklaar door VSL Verkeerseducatie

Eisen voor het CE rijbewijs (Code 95)

Voordat je het Rijbewijs CE (met Code 95) mag behalen dien je te voldoen aan de onderstaande eisen:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud en in het bezit van Code 95 of minimaal 21 jaar oud
  • Je bent in het bezit van een C rijbewijs
  • Je hebt een positieve én nog geldige gezondheidsverklaring van het CBR inclusief keuring door een bedrijfs- of Arboarts.

Gezondheidsverklaring

Voor het behalen van jouw CE-rijbewijs is een medische keuring verplicht in combinatie met een positieve gezondheidsverklaring van het CBR. Heb je recentelijk tijdens het voltooien van je C-rijbewijs geen CE aangekruist op de gezondheidsverklaring? Dan dien je opnieuw een gezondheidsverklaring aan te vragen bij het CBR. Met jouw DigiD kun je inloggen op Mijn CBR, waar je de gezondheidsverklaring kunt invullen.

Praktijkexamen vrachtauto met aanhanger (CE)

Het praktijkexamen voor de vrachtauto met aanhanger (CE) duurt 85 minuten en bestaat uit verschillende opdrachten. Het praktijkexamen CE begint met een uitgebreide controle van de papieren en het aan te koppelen voertuig. Vervolgens ga je naar buiten om de aanhangwagen aan te koppelen. Daarna ga je rijden binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het examen wordt je rijgedrag en verkeersinzicht beoordeeld. Een navigatie opdracht, zonder aanwijzing van de examinator rijd je een deel van het examen jouw eigen route. De examinator bepaalt de plaats waar je heen rijdt. Tijdens de rit voer je ook bijzondere manoeuvres uit op industrieterreinen en bij laadperrons.

Waar word je op getoetst? 

  • rijklaar controle
  • professioneel rijgedrag
  • verkeergedrag tijdens de rit
  • bijzondere verrichtingen
  • voertuigbeheersing
  • ergonomie en veiligheid

Na het praktijkexamen ontvang je direct de uitslag en deze is 3 jaar geldig.

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd.

Gefeliciteerd! Je bent geslaagd voor je praktijkexamen van de vrachtauto met aanhanger. De dag na je rijexamen kun je het rijbewijs persoonlijk aanvragen bij jouw gemeente. Het rijbewijs ligt meestal 5 werkdagen na de aanvraag voor je klaar. Het vrachtauto met aanhanger rijbewijs (CE) met Code 95 is maximaal 5 jaar geldig. Binnen die 5 jaar moet je opnieuw gekeurd worden en 35 uur nascholing code 95 volgen.

Lijkt dat je wel wat?

Start met een Intake les

Neem het stuur in eigen handen wij overladen je met kennis en ervaring

Onze rij-instructeurs zijn ervaren in alle disciplines van het chauffeursvak en hebben de nodige kennis op zak om jou de kneepjes van het vak bij te brengen. Wil jij ervaren of het CE rijbewijs iets voor jou? Plan een vrijblijvende proefles in en ervaar de eerste anderhalf uur van onze rijopleiding. Tijdens de proefles zul jij je bewust worden van de grootte en zwaarte van het voertuig en zul je geïnformeerd worden over de te doorlopen stappen om het vrachtauto met aanhanger rijbewijs te behalen.

VSL Verkeerseducatie hanteert een transparante prijscalculatie; zo zijn onze lesprijzen altijd gebaseerd op 60 minuten en is de proefles voorafgaand aan de rijopleiding zelfs gratis, zodra de rijopleiding bij ons wordt gecontinueerd.

Vrachtwagen met aanhanger rijbewijs halen

Tarieven

Intake les

€ 115,-

Pakket CE

CE rijbewijs | inclusief praktijkexamen | 20 lesuren
€ 2.300,-

Losse les CE

60 minuten
€ 95,-
Genoemde prijzen zijn exclusief b.t.w. | prijswijzigingen voorbehouden | prijspeil: januari 2024

Is het voor jou moeilijk om jouw vrachtwagenrijbewijs te bekostigen? Kijk bij ons naar de mogelijkheden voor het ontvangen van een subsidie.

De komende jaren zijn er in de sector transport en logistiek goed opgeleide medewerkers nodig. SOOB, het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de sector, stimuleert het volgen van opleidingen en trainingen door huidige én toekomstige medewerkers in de bedrijfstak. Dit doet SOOB door het verstrekken van subsidies via SOOB Subsidiepunt. Het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) verzorgt de uitvoering van deze activiteiten. STL is actief op de arbeidsmarkt in transport en logistiek en is opgericht door en voor de sector, om te zorgen voor meer instroom en minder uitstroom.

SOOB-subsidie is beschikbaar voor opleidingen die uitgevoerd worden door opleiders met het certificaat ‘Gecertificeerd Opleider Transport & Logistiek’, VSL Verkeerseducatie heeft dit certificaat verkregen. Bij VSL Verkeerseducatie kun je dus als door- of zij instromer gesubsidieerd terecht voor het behalen van de basiskwalificaties voor het vrachtwagenrijbewijs.

Vrachtwagen rijbewijs met aanhanger

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet hoe jouw rijopleiding voor je vrachtauto met aanhanger rijbewijs eruit gaat zien. Heb je nog vragen? Stel deze gerust en stuur ons een berichtje!

Moet ik een theorie-certificaat halen voor het CE-rijbewijs?

Nee, voor het behalen van het CE-rijbewijs heb je geen theorie-certificaat nodig.

Zit er subsidie op deze rijopleiding?

Doordat VSL Verkeerseducatie door STL verkozen is tot ‘Gecertificeerd Opleider Transport & Logistiek’, zijn er mogelijkheden om middels een SOOB-subsidie je vrachtwagenrijbewijs te behalen.

In wat voor een vrachtauto ga ik de rijopleiding volgen?

Sinds 2022 rijdt VSL Verkeerseducatie met een supermoderne Volvo FH 460PK vrachtauto.

Zijn er bij jullie ook mogelijkheden om middels extra begeleiding de theorie te behalen?

Bij VSL Verkeerseducatie ontvang je (indien gewenst) een theoriepakket waarmee je thuis uitgebreid aan de slag kunt. Wens je extra ondersteuning? Dan kunnen er in overleg mogelijkheden gecreëerd worden voor klassikale theorielessen.

Wat houdt Code 95 in en wat moet ik daarvoor doen?

Het Code 95 vakbekwaamheidscertificaat is de huidige benaming voor het ‘oude’ chauffeursdiploma. Dit betekent dat wanneer je beroepsmatig aan de slag gaat, je verplicht bent om alle onderdelen van de vakbekwaamheid te doorlopen. De vakbekwaamheid onderdelen bestaan uit drie theoretische examens, twee toetsen en een praktijkexamen. Wanneer je alle onderdelen voldoende afrondt, ben je voor een periode van 5 jaar in het bezit van Code 95. Om de Code 95 te behouden, dien je iedere 5 jaar een nascholing te volgen. VSL Verkeerseducatie voorziet in deze Code 95 nascholingen. Twijfel je of jij code 95 moet halen? Klik dan hier.

Ik moet gekeurd worden? Hoe gaat dit in zijn werk?

Een medische keuring voor het vrachtauto rijbewijs is verplicht. Dit kun je regelen door met je DigiD in te loggen op Mijn CBR en hier de gezondheidsverklaring in te vullen. Deze gezondheidsverklaring zal je doorverwijzen naar een bedrijfs- of Arboarts en eventuele specialisten.

Tip: Laat je je keuren voor C? Vink dan ook CE aan op de gezondheidsverklaring voor het geval je binnen 2 jaar met rijlessen voor die categorie wil beginnen. Dan hoef je niet opnieuw gekeurd te worden.

Waar is de opstaplocatie voor de vrachtauto rijlessen?

De theorie- en praktijklessen worden aangeboden vanaf de Hanzestraat 6 in Doetinchem.

Bieden jullie baangarantie aan?

Ja, wij kunnen baangarantie aanbieden. Wij hebben goed contact met diverse transportbedrijven in de buurt en kunnen jou hierbij begeleiden.

Hoeveel rijlesuren heb ik nodig?

Uit onze ervaring blijkt dat 20 rijlesuren gemiddeld voldoende zijn om in één keer te kunnen slagen. Na de proefles geeft de instructeur aan of dit voldoende is, of dat het meer of minder uur worden. Zo heb je uiteindelijk een op maat gemaakte opleiding.

Ben ik wel goed verzekerd tijdens de rijlessen?

Wij hebben een speciale verzekeringspolis afgesloten bij Univé. Hierdoor ben je volledig verzekerd tegen alle risico’s die bij een rijles van toepassing kunnen zijn.

Wat is het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie?

Het rijschoolnummer van VSL Verkeerseducatie is 9703K2. Het rijschoolnummer kun je onder andere nodig hebben tijdens het verlenen van de machtigingen voor het theorie-examen, de tussentijdse toets en het praktijkexamen.

Waarom moet ik de rijschool machtigen?

Voordat wij een praktijkexamen mogen reserveren, dien jij daar eerst toestemming voor te geven en dit doe je middels het verlenen van een machtiging. De machtigingen kan je verlenen in Mijn CBR, door in te loggen met je DigiD.