Skip to main content

Ontdek de weg met onze rijlessen

Auto praktijklessen

Klaar om je rijbewijs te halen? Start met de praktijklessen bij VSL Verkeerseducatie en zet jouw eerste stap naar meer vrijheid.

Schakel of automaat rijlessen?

Je krijgt standaard les in een handgeschakelde auto, maar je kan ook lessen in een automaat. Het voordeel van een automaat is dat je minder handelingen hoeft uit te voeren waardoor jij meer aandacht voor de weg hebt. Meer informatie over onze automaat rijlessen vind je hier.

Op dit moment geven wij les in vijf (rookvrije) handgeschakelde, sportieve en zeer gebruiksvriendelijke Audi’s A1 All Street.

Zo verlopen jouw autorijlessen

Heb je de proefles gereden, is deze goed bevallen en heb je je aangemeld voor een van onze lespakketten? Dan kan het echte werk beginnen! Wij zorgen ervoor dat je met een gerust hart achter het stuur kan stappen en je volledig kunt focussen op het leren autorijden, maar wat kan je verwachten?

  • Na jouw aanmelding neemt een van onze medewerkers contact met je op voor het inplannen van je eerste echte rijles.
  • Het inplannen van je rijlessen wordt grotendeels gebaseerd op jouw vooraf aangegeven voorkeuren, hierdoor kun jij de rijopleiding goed combineren met bijvoorbeeld school of werk. Na afloop van je eerste rijles kun je samen met jouw instructeur een volgende rijles inplannen, vind je het fijn om een aantal rijlessen in het voren te plannen? Ook dat is mogelijk.
  • Wij halen je tijdens je rijlessen thuis op en brengen je natuurlijk weer veilig terug. Het zou kunnen dat je tijdens je rijlessen een andere leerling naar huis brengt en dat na afloop van jouw rijles je ook door een andere leerling weer thuis gebracht wordt, houd hiermee rekening tijdens het inplannen van je rijlessen. Wordt je liever op een andere locatie in de buurt opgehaald zoals op school of bij je werk, in overleg met je rijinstructeur is dat mogelijk.
  • Onze rijlessen duren standaard 60 minuten. Zo geven wij jou meer tijd om te leren. Sommige instructeurs plannen bij voorkeur lessen van 90 minuten in, zodat je meer situaties per les kan behandelen. Zo haal jij bij VSL Verkeerseducatie het maximale uit je rijopleiding.

Neem het stuur in eigen handen; dit ga je doen!

Als je 16,5 bent mag je starten met het volgen van autorijlessen. Afhankelijk van jouw aanvangsniveau tijdens de proefles heeft de instructeur of instructrice een advies afgegeven voor het aantal benodigde rijlesuren. Bij VSL Verkeerseducatie leer je stap voor stap autorijden op basis van belangrijke onderdelen, welke in steeds moeilijkere situaties behandeld zullen worden.

Aanvankelijk begin je met de voertuigbeheersing, denk daarbij aan hoe je de zit- en stuurhouding moet afstellen en het oefenen van de verschillende stuurmethodes. Hierna gaan we aan de slag met de volgende basisvaardigheden: wegrijden in de eerste versnelling, remmen, opschakelen en terugschakelen en dit samen vormt de basis van het autorijden.

Zodra je met de voertuigbeheersing de basis hebt gelegd voor het autorijden, doorloop je verdere stappen in jouw rijopleiding. Waaronder fileparkeren, achteruit rijden in een bocht en de hellingproef. Een ding hebben al deze manoeuvres namelijk met elkaar gemeen: ze vallen allemaal onder de zogenaamde bijzondere verrichtingen. Ook al vereisen de zeven bijzondere verrichtingen afzonderlijke andere technieken, er zijn een aantal algemene tips die we je graag meegeven:

  • Kijk goed om je heen want veiligheid is het belangrijkste tijdens de bijzondere verrichtingen.
  • Uit het niets gaan stilstaan? Geen goed plan! Stel andere verkeersdeelnemers op de hoogte van wat je gaat doen, door gebruik te maken van je richtingaanwijzer.
  • Neem je tijd en bewaar je rust. Naar alle waarschijnlijkheid is het je eerste reactie om zo snel mogelijk het verzoek van je rijinstructeur of examinator op te volgen, maar denk eerst goed na en houd rekening met de verkeersregels en het verkeer om je heen.

📹

Instructievideo's

VSL Verkeerseducatie beschikt over instructievideo’s die onze leerlingen extra kunnen ondersteunen bij het leren autorijden, waaronder bij de bijzondere verrichtingen. Wil jij je vast voorbereiden op wat komen gaat of vind je bepaalde bijzondere verrichtingen nog lastig? Bekijk hier onze instructievideo’s.

Van eenvoudig naar complex: rijles met aandacht voor verkeersveiligheid

Gedurende de rijopleiding behandel je verkeerssituaties zoals kruispunten, afslaan en de autosnelweg in een volgorde van eenvoudig naar steeds complexer. Tijdens deze situaties zal de instructeur jou ook bewust maken van de gevaren op de weg en hoe je deze kan herkennen, door onder andere een juiste kijktechniek toe te passen. Hierdoor werk je aan het worden van een veilige en uiteindelijk zelfstandige automobilist.

Het bovenstaande is slechts een kleine greep uit de gehele rijopleiding die jou te wachten staat. Om jouw progressie niet uit het oog te verliezen houden wij via een digitale leskaart precies bij waar je staat in de rijopleiding en dit kun je te allen tijde zelf inzien door middel van onze Leerlingen App.

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik afrijden?

Jouw instructeur houdt jouw progressie nauwlettend in de gaten en plant vroegtijdig een eventuele Tussentijdse Toets en Praktijkexamen B voor jou in, om rekening te houden met de momenteel wat langere wachttijden bij het CBR in Doetinchem. Zodra het juiste niveau in zicht komt kun je op ongeveer 75% van je rijopleiding een Tussentijdse Toets rijden, om onder andere ervaring op te doen bij het CBR en tevens tips te ontvangen die bruikbaar zijn voor je Praktijkexamen B. Zodra jouw instructeur het idee heeft dat je er klaar voor bent om zelfstandig en veilig de weg op te gaan, ga je praktijkexamen B doen bij het CBR in Doetinchem.

Een Tussentijdse Toets, wat is dat?

De tussentijdse toets is inmiddels een belangrijk begrip in de rijopleidingen, maar wat houdt het nou eigenlijk in? De tussentijdse toets bij het CBR is een proefexamen. Hetzelfde als bij het praktijkexamen duurt een tussentijdse toets ongeveer 55 minuten. Op die manier ervaar je hoe een praktijkexamen zal verlopen, wat je ervan kan verwachten en zal de nervositeit voorafgaand aan het praktijkexamen hopelijk minder zijn.

Een CBR-examinator neemt de tussentijdse toets af, waarbij jouw instructeur mee mag rijden. Na afloop van de tussentijdse toets krijg je adviezen mee van de examinator, je weet dan waar je nog aan moet werken om te slagen tijdens je praktijkexamen. Als je de twee door de examinator gekozen bijzondere verrichtingen tijdens de tussentijdse toets zelfstandig en veilig kan uitvoeren, ontvang je hiervoor eenmalig vrijstelling. Daardoor hoef je de bijzondere verrichtingen niet meer uit te voeren tijdens je praktijkexamen.

Examenkandidaten die een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben volgens onderzoek van het CBR een grotere kans van slagen op het praktijkexamen, het slagingspercentage ligt hierbij rond de 60%. Zonder tussentijdse toets ligt het slagingspercentage een stuk lager, dit is namelijk ongeveer 47%.

Spannend, hoe gaat een praktijkexamen?

Zodra je 17 jaar oud bent mag je rijexamen doen voor de auto. Heb je alle stappen van de rijopleiding doorlopen en vindt jouw instructeur dat je er klaar voor bent? Dan mag je rijexamen gaan doen. Het praktijkexamen duurt net als de tussentijdse toets ongeveer 55 minuten, waarbij de rijtijd 35 minuten bedraagt. Voor het grootste gedeelte rijd je op aanwijzingen van de examinator, maar voor een deel rijd je zelfstandig naar een bepaalde bestemming op basis van een navigatiesysteem.

De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt, waarbij onder andere wordt gelet op de beheersing van de auto en kijkgedrag. Ben je geslaagd? Gefeliciteerd, dan kun je jouw rijbewijs gaan aanvragen bij de gemeente waar je woont. Ben je gezakt? Dan krijg je van de examinator te horen waar je nog aan moet werken voor je herexamen. Begin zo snel mogelijk weer met lessen, dit is de beste voorbereiding voor de volgende keer. Op zijn vroegst mag je bij een eerste herexamen na 4 weken weer afrijden. Zak je twee keer of vaker? Dan kun je op zijn vroegst na 10 weken weer afrijden.

Als je op 17-jarige leeftijd slaagt, mag je tot je 18verjaardag alleen autorijden met een coach, bijvoorbeeld je vader of moeder. Dit noemen we begeleid rijden of 2toDrive. Vraag jouw gewenste coach(es) om zich voorafgaand aan jouw praktijkexamen aan te melden, waarna jij de begeleiderspas kan aanvragen. Let op: je kunt zonder begeleiderspas geen rijbewijs aanvragen, de gemeente zal controleren of jij een begeleiderspas hebt aangevraagd.

Onze pakketten

Onze (B) rijopleidingen zijn altijd ALL-INCLUSIVE. Dat wil zeggen inclusief wekelijkse klassikale theorielessen, een theoriebox, één theorie-examen, het gekozen aantal rijlesuren en één praktijkexamen. Een spoedopleiding (binnen enkele weken) is in sommige gevallen ook mogelijk, de pakketprijs hiervoor bedraagt het dubbele van onze normale pakketprijzen.

Pakket A

Lekker snel

1.450,-

Inclusief btw

  • 20 rijlessen (60 min.)
  • Inclusief wekelijkse klassikale theorielessen
  • Inclusief een Edudrive Theoriebox
  • Inclusief één theorie-examen
  • Inclusief één praktijkexamen
Kies pakket A

Pakket B

Meest gekozen

1.950,-

Inclusief btw

  • 30 rijlessen (60 min.)
  • Inclusief wekelijkse klassikale theorielessen
  • Inclusief een Edudrive Theoriebox
  • Inclusief één theorie-examen
  • Inclusief één praktijkexamen
Kies pakket B

Pakket C

Zeker weten

2.450,-

Inclusief btw

  • 40 rijlessen (60 min.)
  • Inclusief wekelijkse klassikale theorielessen
  • Inclusief een Edudrive Theoriebox
  • Inclusief één theorie-examen
  • Inclusief één praktijkexamen
Kies pakket C

Dit zijn onze standaard lespakketten. Bekijk hier alle tarieven.