Motorrijles

Motorrijles

Ben jij op zoek naar het ultieme gevoel van vrijheid? Wil je kunnen toeren door de bossen, over binnenwegen en files voorbij rijden? Dan is het motorrijbewijs echt iets voor jou! VSL Verkeerseducatie biedt verschillende motorcategorieën aan, haalbaar vanaf diverse leeftijden: vanaf 20 jaar kan je al deelnemen aan Motor A2 en vanaf 21 jaar met code 80 (2 jaar) of 24 jaar voor Motor A. Op weg naar een geslaagd resultaat met motorrijles bij rijschool VSL.

Proefles Try the bike

VERSCHILLENDE CATEGORIEËN BINNEN VSL

Motor A2 -> Vanaf 20 jaar

(Middelzware motor, maximaal 35 KW)

Voor de middelzware motor mag je vanaf 20 jaar examen doen. Om het rijbewijs te behalen dien je een theorie-examen en een praktijkexamen voertuigbeheersing en een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.

Ben je al in het bezit van het Motor A1 rijbewijs? Dan kan je na minimaal 2 jaar overstappen naar de motor A2. Hiervoor dien je alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming (A2) te doen.

Motor A -> Vanaf 21 jaar met code 80 (2 jaar) of 24 jaar

(Onbeperkt vermogen)

De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80* op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Voor het A rijbewijs dien je een theorie-examen te doen en een praktijkexamen voertuigbeheersing en praktijkexamen verkeersdeelneming.

Ben je minimaal 2 jaar in het bezit van het Motor A2 rijbewijs? Dan mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Hiervoor dien je alleen het praktijkexamen verkeersdeelneming (A) te doen.

*Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.

TE BEHALEN EXAMENS VOOR HET MOTORRIJBEWIJS

Theorie-examen Motor

Voordat je het examen verkeersdeelneming mag afleggen, dien je in het bezit te zijn van een theorie-certificaat voor de categorie motor. In het theorie-examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Het theorie-examen duurt 30 minuten en bestaat uit 50 vragen, hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden.

Motorexamen voertuigbeheersing (AVB)

Het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) mag je afleggen op het moment dat je in het bezit bent van het theorie-certificaat voor de categorie motor of wanneer je beschikt over een geldig autorijbewijs of een motorrijbewijs voor A1, A2 of A, dat is afgegeven in Nederland; of een geldig EU- of EER-rijbewijs voor auto of motor.

Het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 7 oefeningen op het examenterrein. De examinator kijkt of je de motor beheerst bij hoge en lage snelheden en of je goed kunt remmen. De 7 oefeningen zijn verdeeld over 4 clusters. Uit ieder cluster is 1 oefening verplicht en daarnaast kiest de examinator nog 3 oefeningen. Je mag iedere oefening met een onvoldoende resultaat één keer herkansen. Om het examen te behalen, dien je minimaal 5 van de 7 oefeningen correct uit te voeren en in de clusters 2 tot en met 4 moet er minimaal 1 oefening voldoende zijn uitgevoerd.

Verschillende clusters

Cluster 1
Achteruit parkeren (verplicht)

Cluster 2
Langzame slalom (verplicht)
Wegrijden uit parkeervak
Denkbeeldige acht
Stapvoets rechtdoor rijden
Halve draai

Cluster 3
Uitwijkoefening (verplicht)
Snelle slalom
Vertragingsoefening

Cluster 4
Noodstop (verplicht)
Precisiestop
Stopproef

Motorexamen verkeersdeelneming (AVD)

Om het motorexamen verkeersdeelneming af te leggen, dien je in de afgelopen anderhalf jaar geslaagd te zijn voor het theorie-examen in de categorie motor en moet het motorexamen verkeersdeelneming in het afgelopen jaar voldoende zijn afgerond.

Als voorbereiding op de examenrit stelt de examinator een aantal vragen over de motor, bijvoorbeeld over het controleren van de remmen of de banden. De examenrit duurt circa 35 minuten. Hierbij kijkt de examinator of je veilig en zelfstandig rijdt en wordt er onder andere gelet op;

PAKKETTEN EN TARIEVEN MOTORRIJBEWIJS

Starterspakket DUO / MOTOR

Nu voor slechts 850,-

Proefles Try the Bike

Lijkt motorrijden je te gek maar weet je niet zeker of het wat voor jou is? Schrijf je geheel vrijblijvend in voor een Try the Bike. Tijdens deze proefles volg je de eerste anderhalf uur van ons motorrijlesprogramma en maak je kennis met de verschillende aspecten van het motorrijden. Op deze manier krijg je een goede indruk van het motorrijden, de vereisten voor de verschillende te behalen CBR examens en onze manier van lesgeven.

Een voorwaarde voor Try the Bike is dat je in het bezit dient te zijn van het rijbewijs B of een geldig theorie-certificaat A. Motorervaring is niet nodig en je kunt gratis gebruik maken van onze motorkleding. Voor je eigen veiligheid is het dragen van stevige en enkel bedekte schoenen een vereiste.

Ook leuk om cadeau te geven of krijgen en tevens met meerdere personen tegelijk mogelijk.

Nu voor slechts 50,-

Losse tarieven Motorrijles

Motorrijles per 60 min 50,-

CBR theorie-examen 37,-

CBR praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) 140,-

CBR praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) 240,-